|
Quick Contact
+123 456 5532

Bob

När de flesta hör ordet “bob” tänker de på den lilla kälken med en ratt. Men det finns faktiskt en sport som heter bob. Det är en sport där två eller fyra personer sitter i en speciell släde som sedan åker ner för en isbana som är mellan 1200-1600 meter lång. De som åker kan komma upp i en fart på över 100 kilometer i timmen, toppfarten sägs ligga runt 150 kilometer i timmen.

Sporten skapades av några engelska vintersport-turister som besökte Schweiz i slutet på 1800-talet. De började på den tiden med att åka på kälkar som de fortsatte att utveckla genom att sätta ihop två kälkar med varandra. På den tiden åkte man på skogsvägar fram tills bob-anläggningarna började byggas. Den moderna bob-kälken började utvecklas först på 1970-talet.

Den första officiella tävlingen skedde år 1884 i Sankt Mortiz i Schweiz och drygt 13 år senare grundades sportens första förening. År 1924 lades bob-sporten till i de olympiska spelen och till en början var det endast tillgängligt med fyramannabob, tvåmannabob infördes i Olympiska vinterspelen 8 år senare. Schweiz och Tyskland är de länder som har klarat sig bäst inom sporten, vilket inte varit en stor överraskning för många med tanke på att sporten utvecklades främst i dessa områden.

1952 infördes det viktgränser eftersom ekipagen kunde bli väldigt tunga, framförallt de som höll fyra personer. En tvåmannabob får vara max 2,70 meter lång och väga som mest 390 kilo inklusive personerna. En fyramannabob däremot får vara lite större eftersom den ska hålla fyra personer. Den får vara som mest 3,80 meter lång och väga upp till 630 kilo.

Hur fungerar det?

Boben har två handtag på bakre delen och ett infällbart handtag på framsidan. Dessa handtag används av de tävlande när de ska springa igång. De har 50 meter på sig till att få upp tillräckligt med fart för att skjuta igång boben och sedan måste de alla sitta i släden. Den som sitter längst fram kallas för piloten och denne har i uppgift att hitta den perfekta linjen i banan. Piloten styr med hjälp av ett par linor som styr frammedarna. Personen som sitter längst bak kallas för Bromsaren och det är dennes uppgift att bromsa släden när de har korsat mållinjen. Det är endast tillåtet att börja bromsa efter målet har passerats. I en fyramannabob sköter två personer styrandet och bromsandet precis som i en tvåmannabob, de två resterande personerna hjälper till att springa igång boben och sedan sitter de mellan bromsaren och piloten.

Oibf.nu sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Oibf.nulogin form


epsilon