|
Quick Contact
+123 456 5532

Löpning som en riktig folkidrott

Få idrotter är så enkla att komma igång med som löpning. Dessutom finns det många hälsofördelar för de motionärer som varje år håller på med denna enkla men effektiva träningsform. Här kommer några tips på hur man bäst använder löpning som motionsform.

Långsam löpning

För den absoluta nybörjaren gäller det att strunta i vilken hastighet man håller. Istället kan man fokusera på tiden man är ute och springer. Genom att börja blanda löpning och gång, går det enkelt att komma igång. De första veckorna kan man exempelvis ge sig ut på en 30 min löprunda vid två eller fyra tillfällen. Man kan sedan utöka tiden med fem per löprunda, tills man springer omkring 4 timmar i veckan. Därefter lönar det sig att börja titta på speciella program inom löpning. Vill man bli bra på milen, finns det mängder av gratis träningsupplägg på nätet. Detsamma gäller förstås andra distanser, exempelvis maraton. Siktar man på att genomföra ett fullt maraton är långsam löpning en väldigt bra träningsform. För då gäller det främst att bygga upp fötternas och benens stryktålighet.

Alternativ träning

Som ett mellansteg mellan långsam och snabb löpning kan det vara klokt att träna någon alternativ träning. På detta vis belastar man inte kroppens löparmuskler överdrivet mycket, men utsätts ändå för träning. En sport som Padel är ett bra alternativ. Då gäller det att ha bra utrustning för att det ska vara roligt. Denna utrustning såsom racketar bör man förstås ha i kvalitativa padelväskor till bra pris. Ofta blir alternativträning betydligt roligare om utrustningen fungerar som den ska och tas om hand om. Med hjälp av alternativträning som padel kommer man kunna öka farten på sina löppass.

Snabb löpning

För den som redan har några månader eller år av erfarenhet kan det vara läge att försöka få upp hastigheten på löppassen. Ett bra sätt är att använda sig av intervaller. Det finns mängder av olika typer av löpintervaller, men grundprincipen är att man växlar hårt med lätt, för att inte dra på sig onödigt med mjölksyra. Ett bra pass att börja med är att springa en minut fort, följt av en minut av jogg. För den lite mer avancerade löparen finns det populära upplägg som “Norska intervaller”. I korthet springer man då 4 X 4 min. Varje runda springs i 90%, och mellan dessa håller man en lägre hastighet i 3 minuter.

Oibf.nu sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Oibf.nulogin form


epsilon