|
Quick Contact
+123 456 5532

Speedway

I Europa står speedway för en motorsport där man tävlar med en viss typ av motorcykel på en rundbana. På andra kontinenter är speedway en motorbana där man med bil kör runt och runt eller en sorts motorväg för snabb trafik.

Speedway i Europa är en lagsport där två lag tävlar mot varandra, varje lag består av sju personer där den sjätte och sjunde personen räknas som en reserv. Bortalaget kör i vita och gula huvor medan hemmalaget vanligtvis kör i blåa och röda.

En lagmatch

Sedan 2011 består en lagmatch av 14 heat vilket i sin tur består av 14 heat plus final. Två spelare från varje lag kör mot varandra i fyra heat vilket innebär fyra vänstervarv. De mindre rutinerade förarna kör alltid de så kallade “reservheat” vilket är heat 11 och 2. De sista heaten i en lagmatch kallas för “nomineringsheat” och i det allra sista heatet i en match kör de förare som samlat ihop mest poäng under de tidigare omgångarna.

Poängen

Den förare som vinner i ett heat blir tilldelad 3 poäng, den som kommer på andra plats får 2 och tredje plats ger en förare 1 poäng. Ifall två förare från samma lag skulle ta både första och andra plats kallas det för “femetta” och det ger laget 5 poäng medan motståndarlaget endast får 1 poäng. Skulle en förare komma på andra eller tredjeplats efter sin lagkamrat får denna person 1 bonuspoäng, denna poäng räknas inte till hela laget utan är individuell. Bonussystemet har dock tagits bort i Sverige.

Motorcykeln

Det är FIM:S Track Racing Technical Rules som bestämmer vilken typ av motorcykel som får användas inom speedway. Det finns vissa krav som gäller vid val av motorcykel och det är bland annat att de får max väga 77 kilo, de måste drivas på metanol utan några tillsatser, ha en godkänd ljuddämpare samt får inte ha några bromsar.

Oibf.nu sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Oibf.nulogin form


epsilon