|
Quick Contact
+123 456 5532

Boxning

Boxning är en sport som går ut på att två personer ska försöka slå ner varandra med vadderade handskar. Trots att det låter relativt enkelt kräver denna kampsport en hel del uthållighet, styrka, reflexer och en vilja till att slå sin motståndare. Det är inte en sport för alla eftersom det finns de som inte klarar av att bli slagna och slå andra även om det finns regler och man har speciella handskar.

Regler i boxning

Reglerna i boxning baseras på Queensberry-reglerna vilket är den moderna regelsamlingen för boxning. En proffsmatch består av 4 -12 ronder, varje rond är 3 minuter lång och pauserna mellan 1 minut. Det är möjligt att vinna en match på tre olika sätt: knock-out, teknisk knock-out och poäng.

En knock-out innebär att man blir träffad av ett slag som gör att man är oförmögen att fortsätta. Knock-out gäller också ifall domaren hinner räkna till 10 innan man klarar att stiga upp igen. Det finns vissa boxningsförbund som använder sig av en stående räkning. Det innebär att domaren kan avgöra ifall en boxare ser ut att vara i underläge och ser ut att ha svårt att fortsätta. Domaren börjar då räkna ner från 10 för att se ifall den tävlande i underläget klarar fortsätta.

Teknisk knock-out, eller TKO som det förkortas, innebär att domaren bryter en match på grund av skada, olagliga slag eller om en av boxarna är försvarslösa.

Efter varje rond delar tre domare ut poäng till de tävlande, dessa poäng hålls dock hemligt tills matchen är avslutad. Den person som vinner en match blir vanligtvis tilldelad 10 poäng medan den andra boxaren får ett mindre antal.

Viktklasser

Oavsett vem som ska boxas, män, kvinnor eller ungdomar, så delas de in i olika viktklasser. Män och manliga ungdomar kan delas in i 11 olika viktklasser, den lättaste kallas för lätt flugvikt och de som deltar får max väga 48 kilo. Den tyngsta viktklassen kallas för supertungvikt är endast för män som väger 90,01 kilo eller mer.

För damer och kvinnliga ungdomar kallas den lättaste viktklassen för “pin”-vikt och man får som mest väga 46 kilo. Den tyngsta viktklassen för kvinnor heter tungvikt och tillåter endast personer som väger mellan 81.01 kilo upp till 86 kilo. Anledningen till varför man blir indelad i viktklasser är för att man inte ska behöva möta en person som är mycket större.

Oibf.nu sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Oibf.nulogin form


epsilon