|
Quick Contact
+123 456 5532

Brottning

Brottning är en av de allra äldsta formerna av kraftmätning och tävling som finns. De flesta kulturer har någon form av brottning och brottningen som utövades i Rom och antika Grekland förekom i de antika olympiska spelen som en gren. Denna grekisk-romerska brottningsstil är dessutom var dagens brottning härstammar från.

Tävling

Brottningen delas upp i två stilar när det gäller internationella sammanhang, fristil och grekisk-romersk stil. Fristil innebär att man får ta grepp runt benen och under höften, kvinnor tävlar endast i fristil medan män kan tävla i båda. Den grekiska-romerska stilen har länge varit störst inom sporten men fristilen har under senaste tiden växt och blivit mer och mer populär. I USA har man skapat professionell fribrottning vilket är en sorts underhållning som är utvecklad av brottningen. Det är ingen direkt sport som vanlig brottning utan det förekommer mycket skådespeleri och resultatet av matchen avgörs redan innan den börjar.

Kort förklarat går brottning ut på att man ska försöka få ner sin motståndare på rygg. Det är också möjligt att samla poäng och vinna genom att få fler poäng än sin motståndare. En match delas vanligtvis upp i två omgångar och det är möjligt att få poäng för kast, vissa fasthållningar och grepp. Hur många poäng man kan få varierar beroende på vilken teknik som används och hur väl man utför det. Inom grekisk-romersk brottningsstil är det även möjligt att vinna genom teknisk överlägsenhet. Det betyder att man vinner med en 8 poängs marginal. Till exempel om man skulle samla på sig 8 poäng eller mer och motståndaren inte har fått några poäng betyder det att man vinner.

Särskilda former

Trots att den vanligaste formen av brottning är den grekisk-romerska stilen finns det ett antal andra former av brottning som, trots att det är brottning, ses som en egen sport. Några av dessa former är:

Sumobrottning är en japansk kampsport där stora, kraftiga och starka utövar ska försöka få ut sin motståndare ut ringen eller få den att nudda marken med någon annan kroppsdel förutom fotsulorna. Denna brottningsform har inga viktklasser och tävlingar sker endast mellan män. Kvinnliga sumobrottare finner man endast på amatörnivå.

Judo, en modern japansk kampsport som skapades med inspiration från både sumobrottningen och den västerländska brottningen. Målet med kampsporten är att genom fasthållningar eller kast besegra sin motståndare. Sporten jämförs ibland med jujutsu och karate, skillnaden mellan dessa kampsporter och denna är att i judon tillåts det inga slag och/eller sparkar.

Sambo skapades i Sovjetunionen som ett hjälpmedel för soldater i röda armen och NKVD. Det är enkelt förklarat en blandning av brottning, judo och jujutsu. Skaparna bakom sporten hade idén om att blanda de effektivaste teknikerna från andra kampsporter för att göra det lättare för soldaterna i närstrider. Sporten fortsatte att utvecklas och på 1930-talet blev den erkänd på nationell nivå.

Oibf.nu sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Oibf.nulogin form


epsilon