|
Quick Contact
+123 456 5532

Curling

Curling är en unik precisionssport som spelas på en isbana med speciella granitstenar. Sporten tros ha spelats redan på 1400-talet, då i Skottland med naturstenar. Anledningen till att man tror att sporten har spelats så länge är att det har hittats en curlingsten med inskriptionen 1511 på, och det har gjort rapporter från 1541 om ett curling-liknande spel. Dessutom finns det målningar som visar ett curling-liknande spel från Nederländerna som målats under samma århundrade.

Hur spelas curling?

Curling spelas i lag med fyra spelare. De tävlande turas sedan om att skjuta iväg en granitsten med handtag mot en måltavla som är cirka 3,6 meter i diameter. En person skjuter alltså iväg stenen medan två andra spelare sopar framför stenen på isen för att styra den så nära måltavlan som möjligt. Den fjärde spelaren står vid boet och har i uppgift att försöka vägleda sina lagmedlemmar. Denna person är vanligtvis lagkapten och förutom att vägleda medlemmarna måste denne även försöka läsa av isen, lägga upp en taktik och ibland även instruktioner till de som ska sopa framför stenen.

Varje lagmedlem har två stenar vilket innebär att ett lag ska skjuta iväg sammanlagt åtta stenar. Poäng får man beroende på hur nära mitten av måltavlan man klarar att leda stenen till. Eftersom curling spelas med lag mot lag kan man även använda stenen till att skjuta bort andra stenar som ligger i vägen eller försöka placera sina egna stenar på en plats som gör det svårare för motståndarlaget att nå måltavlan.

Oibf.nu sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Oibf.nulogin form


epsilon