|
Quick Contact
+123 456 5532

Ishockey

Ishockey är en lagsport som spelas på is med skridskor, en puck, klubba och skydd. Varje lag består av sammanlagt 6 utespelare, varav en är målvakt. Ett lag får som mest bestå av 22 spelare, där två är målvakter. Målet med sporten är att placera pucken i motståndarens mål. Det lag med flest mål när matchen avslutats vinner. En match spelas vanligtvis i tre perioder som vardera varar i 20 minuter. Vid oavgjort blir det oftast övertid och då vinner det lag som gör det första målet. En annan skillnad på hur sporten spelas under övertid jämfört med de tidigare perioderna är att varje lag endast får använda 4 utespelare och en målvakt.

Spelarnas positioner

Precis som i många andra lagsporter delas spelarna in i olika positioner vilket avgör vilka uppgifter varje spelare kommer ha under en match. I ishockeyn finns det fyra positioner, målvakt, back, forward och center. Två spelare har positionen som back, en på varsin sida på rinken, två spelare som forward, precis som backarna, en center som har liknande position som en forward men i mitten på banan istället för till en sida och den sista positionen är målvakten som har sitt område framför lagets mål.

Domaren

Vid en ishockeymatch finns det två typer av domare, linjedomare och huvuddomare. Alla domare bär svarta byxor, en svart hjälm och en svartvit tröja. Huvuddomaren har även orangea band på sina armar för att det ska vara lättare för andra att hålla koll på vilken domare som är vilken. Hur många domare som finns under en match varierar. Inom SHL och NHL döms matcherna sedan 2007 av fyra domare.

Utrustningen

Varje spelare använder sig självklart av ett par skridskor för att lättare ta sig runt på isen. De använder också en ishockeyklubba. Klubban finns i många olika storlekar varianter vilket gör att man måste hitta den klubban som passar bäst och inte den första bästa. Det är också viktigt för spelare att använda sig av en hel del skydd. Det allra viktigaste är hjälmen, men spelare använder även benskydd, axelskydd, handskar, munskydd och målvakten har extra skydd, till exempel hjälm med galler och en handske med förstärkning.

Ishockeyns historia

Det är inte helt tydligt var sporten egentligen kommer ifrån. Det finns dock tecken som tyder på att det förekom en liknande sport på 1500-talet i Nederländerna. Men man brukar säga att den moderna formen av sporten härstammar från Kanada från slutet av 1800-talet. Engelska soldater som befanns sig i Kanada anpassade landhockeyn till vinterklimatet med influenser från andra sporter i landet. Det dröjde dock fram till 1900-talet för sporten att ta sig till Europa och många ansåg att ishockeyn endast var en variant av bandyn som redan hade blivit väldigt populär på den tiden.

Oibf.nu sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Oibf.nulogin form


epsilon