|
Quick Contact
+123 456 5532

Rodel

Rodel är en sport där man på en kälke ska ta sig nedför en isbana. Man ligger på ryggen och styr kälken med benen, sporten påminner lite om skeleton där man också färdas på en isbana. Den största skillnaden mellan sporterna är vilket sätt man lägger sig på kälken. Det finns två huvudsakliga former av sporten: naturrodel och banrodel.

Banrodel och naturrodel

Banrodel är den vanligaste formen av sporten och i denna form kan man tävla med både enkel- och dubbelkälkar. Kälken består av ett skal tillverkat av glasfiber och som vilar på ett par medar. Det finns olika kälkar beroende på om man tävlar själv eller med en annan person. Singelkälken väger upp till 25 kilo och dubbelkälken väger cirka 5 kilo mer och är lite större i storlek eftersom två personer ska få plats. Oavsett om det gäller en singelkälke eller dubbelkälke är maxavståndet mellan medarna 45 centimeter och kälkens maxbredd ligger på 55 centimeter.

Rodel åks i samma sorts banor som sporten bob, skillnaden är att starten börjar lite längre ner. Åkaren skjuter ifrån kälken med händerna, i en sittande position och sedan lägger åkaren sig ner på kälken och styr med fötterna. Det finns medar att trycka på och för att hålla kälken på rätt plats i banan måste åkaren använda sig av kroppens tyngdpunkt. Kälken saknar dessutom bromsar vilket gör att åkaren måste ta tag i de böjda framdelarna på medarna för att “stegra” kälken och på så sätt få den att stanna.

Skillnaden mellan naturrodel och banrodel är att naturrodel åks på en enklare bana som finns i naturen, vanligtvis vid något mindre berg eller backe. Det är alltså inte en helt människobyggd bana, det enda “onaturliga” med banan är att man spolar vatten på den för att den ska frysa och bli till en isbana. Förutom dessa två former finns det även en tredje form av rodel. Den är lite mer ovanlig och kallas för alpinrodel. Denna form utförs i skidbackar med en kälke som är anpassad för just snö istället för is, men kan också utföras på en naturrodelbana så länge den inte spolas först. En annan skillnad mellan de olika formerna av sporten som finns är hastigheten. I banrodel är det inte omöjligt att färdas i en hastighet som överstiger 100 kilometer i timmen. I naturrodel brukar hastigheten vara lite lägre, runt 70 kilometer i timmen.

Oibf.nu sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Oibf.nulogin form


epsilon